fiqa manap

My photo
anak jati banjar sg.besar,tp syg SPM tak wujud subjek ni.kalau ada aku jamin A dlm tangan.masscomers.dan aku budak hebat.kau??haha;p

Saturday, November 20, 2010

semalam yang 4 tahun

4 thn....semlm...dah lps...aku mgkn bkn aku yg dlu..aku mgkn tdk sama seperti yg dlu..aku x mgkn sme dgn yg dlu..hidup!!!tipu lah xde perubahan..

kadang2 aku senyap..kadang2 aku gembira..kadang2 aku sedih..kadang2 aku leka...yeeee..aku leka..

semalam yang 4 tahun...tolong lah mengerti...aku bukn mahu di maki...aku mahu dikasihani...
malam ini aku bermadah..mlm esok mungkin aku berhelah..

weh!!!mmg lahanat btl rasa ini..bukn mahu memuki keluhan sendiri..tp aku dah lelah dgn semalam yang 4 tahun ni!!!

semalam yang 4 tahun..tolong lah mengerti..dri ni msh dr aku yg asli !! msh lagi sejati..berhenti pertikai dan mencaci...sumpah aku dah muak dan benci!!!

Monday, November 15, 2010

LAKNAT israel

tiba-tiba terdetik kat hati utk mengutuk!!mengutuk bnde yg mmg patut utk dikutuk..
hina giler mereka2 nier....hina yg mmg aku rase susah sngat utk diluahkan dgn tulisan yg agak cantik dgn menggunakan sofware window7 aku nier....heeeee

ok,,,kembali serius!!!aku pasti,semua org akan meluat,benci,sedih,hiba,marah,hangen dan segala macam yg seerti dgn nyer bile bincang pasal isu ni.....bukan isu minyak naek...bukan isu kandang babi...bukan isu sorok gula tapi lbh dari tue...terlalu besar skop perbincangan bnde ni yg aku sndri susah tok bncg kan coz x bpe cukup ilmu utk ulas isu nier....

tapi aku yakin...semua orng ade feeling yg sama dgn aku apabila bercakap pasal ISRAEL yg mmg laknat dan terkutuk!! apa masalah drg ni pun aku xtau..semedang nak carik masalah dgn orng ISLAM. sedih bile tgk kehancuran yg terjadi ats bumi2 ISLAM yang mereka dah serang.

sebagai org yg tertindas kita patut bersatu,mmg susah nak kumpulkan semua org pada mase dan tmpt yg sama utk g serang kubu2 setan hina israel ni...tapi bnde mudah yg pling sng tok kte wat ialah tadah tangan panjat doa kepada ALLAH yang MAHA KUASA. satukan doa2 kita agar kemenangan tdk berpihak kpd mereka.

dalam kita gembira,apakah salah nya bagi mase 3mnt saja utk berbuat demikian...x susah pun..jgn kita hanya pandai berkata dan mengutuk tetapi tidak melakukan apa2...seperti aku!!aku miskin wang,aku kurang tenaga,tetapi aku gunakan apa yg ada utk membantu....
DOA kan mereka...doakan mereka berjaya tentang segala kekejaman...dan kita...sedar lah...mereka sentiasa berusaha utk menjatuhkan kita.so...sama2 kita bersedia....TAKBIR!!!!!

Sunday, November 14, 2010

hahaha

AKU RASE AKU SUKA.....SUKA APA.....SUKA DIA...SAPA DIA?????INI HAAAAAAAAAA......=p




Saturday, November 13, 2010

ref yang ****

sumpah sakit ati dengan game MALAYSIA menentang china mlm tadi.game mlm tadi berat sebelah dan x adil....!!!!


sumber gambar dari 1000000 people agree ben williams is referee from hell(australians)

tapi MALAYSIA tetap layak ke pusingan kedua kerana termasuk dalam pasukan terbaik yg berada di tempat ketiga peringkat kumpulan. game mlm tdi tiga wira MALAYSIA dapat red card dr pengadil yg mmg macam cibai tu.....wira2 tu ialah Mahalli Jasuli,Safiq Rahim gan K Kunalan.apa-apa pun....ben williams kau mmg bodoh..camne tah blh jadi ref!!!!!

alahai..........

segala nye bermula ketika aku sedang enak di ulit panorama petang yg indah dan permai di kg ku.....dan diketika itu juga tangan ku hebat mengawal handle kenderaan terbaik ku,
tiba-tiba...............................

eeeeeeeettttttttttttttttttttttt..............
subhanaulah,masyaallah,allahuakbar.....
mase tu hanya ALLAH,IBU DAN AYAH jer yg ad dalam kple otak aku nier....mampukah aku utk bertahan...mengawal dan membelok.....aku try teknik cuba dan jaya walau pun teknik ni sudah lame aku tnggl kan dalam kamus hdp aku...bg aku teknik ni hnye layak tok paper math form5 aku dlu jer tyme aku mmg bengap bab mengira so asal dpt paper aku cuba dan jarang skli berjye...

tp kejadian ptg td btl2 memerlukan aku utk mengulangi sejarah teknik cuba dan jaya....aku cuba menekan brek menggunakan jari sambil tangan ku gagah mengawal handle serta kaki ku tabah menghadapi segala kemungkinan.....

AKHIR nya,yesss.....aku berjaya!!!dgn muka yg riang dan berlagak tenang aku tersenyum smbl memerhati brother yg xbrpe nak hensem yg berada di dalam kereta sblh aku yg juga sedang menunjukkan iras wajah yg gembira......motif dy nak gembira pown smpi skrg aku masih xdapat nak kenal pasti sbb postmortem masih blm di jalankan....

#########


ALAHAI pakcik...awt kua simpang x toleh kiri kanan....nasib baik sye ank muda yg bertauliah ketika memandu....pakcik boleh wat donno jer td....kalau sy langgr kan susah....mne sy nk cekau duit btlkan moto saya...lain ah if insuran moto pkck tu tngi....blh gak sy mntk moto baru....huhhhhh~~~~
pe2 pon aku syukur sbb kejadian ptg tidak melibatkan apa2 kecederaan....lbh2 ag kat moto aku....alhamdulillah..beliau masih sihat dan anggun bergaya...

kepada semua pemandu di luar sana....LIHAT LAH KIRI DAN KANAN SEBELUM MELINTAS.SAYANGI DIRI ANDA SEPERTI MANA PAKWE DAN AWEX2 ANDA SELALU KATA KAN YG MEREKA MENYANYANGI ANDA.

Monday, November 8, 2010

KALUT hidup ini


KAU BUAT AKU DERITA . TAPI KAU JUGA BUAT AKU BAHGIA.SUMPAH AKU KATAKAN AKU SEDANG MERANA.MERANA KERANA CINTA. CINTA YG DIKATAKAN CINTA DUNIA.

budak mentah yang senang melatah tapi istiqamah

hidup?????
kadang2 memang macam haram jadah.....lagi2 bab ati n perasaaan nier.....bukan haram jadah ag tapi lbh dr tue........

cinta?????
lagi ah macam lahanat,,,hawau,,lahabau,,,kejap2 manis,kejap2 rase kelat,payau,masin...ahhh..mcm2 ah....susah aku nak ckp pasal cinta dr pndgn mata aku nier...bila gado aku ckp la cnta tu negetif bila bunga dok berkembang besar dlm ati aku ckp ah cinta ni positif....mmg macam haram jadah jer semua nier.....

aku ni masih kecik...kecik jer..x beso....xtau pown ap tue erti khdpn yg sbnr,mmg aku blh kate sepnjg aku idup 20 taun ni mcm2 dah aku ase....belajr...tp aku tau semua bnde tu x ckp lagi tok aku...aku mahu lebih...lebih paham tentang dunia!!!

semangat aku tok tau pasal dunia akan aku pgg dan bawak smpi bile2....istiqamah la kate nyer...pntg tuer....even aku da tua pon ak ttp pkr yg aku masih mentah....eran pe orng nak kate,tu lah dri aku yg sebenarnya..........

Monday, August 23, 2010

gegar kamera=)

alohaaaa....

kami gile kmre.....hahaha...jom tengok=)



smile....=)
yg ecah smpt gak nak p hulur tgn dy....bajet ley halang muke aku,,skli tgn pendek daaa..haha


the party's this way.....tah tuju ke mane tah bnde alah tu....


zyra gan traa....blh tahan la comel..but pic after ni lagi comel..hahaha;-)



haa...kan aku da habak....pic ni ag comel....dak yg pakai seluar hitam tu tmbh seri kat pic ni..hahaha


aku gan fendy..fendy tyme ni hensem...kurus..macho..bergaya..tampan..hahaha..

hahahahah,,,pic ni semua di amik tyme photo shoot tok mc226....claz aku mmg bajet meriah ckt...kami amik bezday party pnye tema....ciap angkut kek ag,,padahal tyme bulan pose....

xlupa gak gan bear yg beso kedabak mengalah kan tuan pnye bear....zyra dgn slumber naek bas bawak bear yg bernme fadil..nsb baek bear dibenarkan naek bas tnpe kne byr srggt..haha..

fendy plak tyme ni da ade style rmbt baru....bukan maen bergaya ag,,,,rambut raya la tu kot....

tyme ni plak yg pling power jane,,,gaye cam nak p konsert amy search....hahahah...rock!!!!=)

aku,traa,ecah,cmaa,along,apis cam biasa jer,,,xde pe yg pelik kat dri kami....just tmbh2 pewarne kat bibir gan pipi...tu jaa....

pe2 pown,,,photo shoot yg best even pnt dok tggu part4...meh ngok pic ag,,,aku mls nak tulis...;-)

focus kat gaya traa n zyra.....sonok sgt ngok kmre dpn mate smpi jadi cmtu..haha


aku gan jane dok pikir cmne nak bg emy search pnggl dy tok g wat rakaman video clip...hahaha


antara org kuat yg terlibat tok photo shoot =)

semua dok pandang tmpt laen...layan jla...arahan dr org kuat..hehe..
ni bru separuh dak2 claz aku....


haaaa,,ni pic satu claz...best......................semua comel2......xsabo nak tggu next sem pnye photo shoot plak,,heeee......



tu jla pic yg aku larat nak upload kat sni....yg laen krg p la godek2 kat tmpt laen g tgk pic2 yg selebih nya,,,heheheheh...

tu sje tok entry ni.....
smile...........;-)

adiosssssss

Thursday, August 19, 2010

"BELIAU"

aku tau semua org akan kate org yg dah tiada jgn di kenang...but...aku xkan boleh lupekan beliau...beliau adalah orng yg sgt rapt gan aku....tipu aku katekan if aku x rindukan beliau...rindu sgt gan lawak,lagat,tawa,marah dan gurauan beliau....

yeeeeee.......satu jer yg dpt ku berikan utk beliau kini,,,hanya doa kpd yg maha Esa dan bukan air mata.....rindu mana pown aku kpd beliau aku harap dpt lawan feeling nie....aku kene kuat!!!!)=

NAZRUL HAFAMI BIN ABDUL MANAP...
kami sekeluarga amat merindui kau.....kau pergi sekelip mata.....baru berape minit aku berbicara dgn kau,,dan dlm beberape ketika tu jge kau tngglkan kami sekeluarga utk selamanya.....
kami redho atas pemergian mu....Allah lbh sayangkan kau....kau hak Allah yg hanya dipinjamkan seketika kpd kami.....

sungguh......mmg tdk ku duga jalan yg menjadi laluan kita sekeluarga menjadi tempat yg meragut nyawa kau utk selama nya....sehingga ke hari ini laluan itu masih menjadi laluan kami sekeluarga dan setiap kali melaluinya aku akan terkenang bagaimana seksa nya kau menanggung perit derita sblm kau pergi selamanya......

abang......................
selama mana pown abg pergi doa kami sentiasa mengiringi abg....ragam dan gelagat abg selama ini kami x pernah lupa.....segala mengenai abg xkan sesekali kami izinkan utk pergi dr ingatan kami sekeluarga.....atin doakan abg aman bersama Allah yg Maha Esa......


atin rindukan abang....................:-(

al-fatihah nazrul hafami bin abdul manap
1986-2006

Thursday, August 5, 2010

petak,tyr 4

alohaaaaaa
lama beno ak x update blog.....entry kali ni ak nak story pasal aku da hebat naek bas...xusah nak pelik or jakun pasal entry nie.....sbb ak ase aku ttp yg hebat walau hanye bnde ni melibatkan BAS.
hahahahahah..
seblm ni aku mmg jarang bebeno naek bas....if naek sure berteman...sekrg aku da berani naek bas seserg even g mane pown....tiap2 ari aku naek bas...nauvo????no more!!!! now just rapid kl jadi pelapik kaki ak utk kemana jer.....ag senang and best coz ley smbg2 gan kgkwn...
tambah2 ag dikalangan kgkwn ak ad conductor bas yg setia jalankan tugas nyer...JANET!!!dy mmg bagus giler....snggp kmpl duit kami then bg kat pkck bas...yg kami2 semua ni dok melolong jer masuk bas crk port nak ddk n bergosip...hahahahah....
skrg if masuk dlm bas ak da x pening2 ag cam dulu....campak ah g mne2 pown sudut dlm bas tu...ak xkan pening da..hahaha...sbb tu aku kate aku makin hebat...dlm bas ciap ley wat aksi2 menarik....gayut cam monyet...gelak-ketawa xhingat dunia...ngumpat org...gaye cam sekeliling ktrg semua org yg pekak jer padahal depa dok wat muke pelik tgk ktrg..hahahah....ape2 pown thanx kat kgkwn ak si jane,traa,zyra,ecah,along,cmaa,fendy n apiz coz drg ah yg wat aku lupe segale pahit yg ak ase bile naek bas sblm2 nie......;-))
*entry ni ak mls nak upload pic...t entry yg laen ak letak....adiossss~~

Wednesday, April 14, 2010


alohaaaa...

lme giler x memblogkan dri ak nie...mmg buzy...buzy gan tido..facebook...makan....lepak2...last bru la buzy gan asgmnt,,,hehehe.diz week mggu last ak ad claz before menjelmakan dri kat exam hall pada 30 april nie.....ak takut!!!! nie first time msk exam hall time ak kat degree but ak arp mmbr2 claz dpt naekkan smngt ak....

now, bkn nak cite sal exam but nak cite camne ak nak tempuh life without kawan2 ak kat snie....adessss....sure bosan. fendi,yob,along,ecah,zyra,traa and cmaa....nie lah kwn2 yg akn kemane2 jer ble boring,,karaoke!lari ketam!mcd!songket!menari! ahhh,,semua sure akn ak rndu time cuti nnti....

serius,,,,bkn tipu!ak xprnh rase cmni sblm nie....tme kat dip dlu pown xprnh rse cmni gan clazmte...bru 2 ari ak xjmpe drg da rse rndu gler...cuti sem nie berbulan2,,,,fuhhhh,,lme tue....kate org if rpt sgt sure jdi gado but if masing2 sedr kesilapan dri sure hbgn sahabat akan kekal...insyaALLAH.

mlm smlm kami berlapan bersama-sama menari kat dataran kerang(yob,2010). hahah..mcm2 gelagat...aku, traa, ecah sure la keras kan...zraa, along and cmaa mmg dah blh jadi penari kat muzium sh alm daa..huhu...but berkat kesungguhan dpt jgk la ak bljr beberape step tu pown after si zraa,fendy and along berpenat lelah menunjukkan cre yg btl kat ak....hahahahahah..dlm erti kate laen ak mmg xleh menari..fail...cian bf ak dpt awex cam ak,,,huhuahua...keras cam kayu!!

yob gan fendy plak gelak xabs2,,,konon gelak pasal bljr jurus silat drg...hahahah...padahal satu step silat pown xlepas2...mcm2 tol....dalam ratusan org kat dataran tu...ak ase perangai ktrg lah pling menarik perhatian seluruh manusia kat ctu...agk rmi lah yg tgk ap yg kami buat,,,,but just ignore semua tu coz kami nak yg terbaek for final presentation...so malu x malu,,,menari dan berjoget lah utk dpt high mark,,,huhu

smpi sni dala....next time ak cite ag,,, now,,nak continue study for final test tomrrw,,hope ak blh jwb,,,,yipppii!

Tuesday, February 16, 2010

DEMAM....1word yang mmg sangat menggerunkan...macam2 jenis penyakit kat dalam dunia nie...yang paling aku gerun adalah H1N1.. mmg bahane btl penyakit pembawe dari babi nie...semggu ak dapat cuti but everything da lps...time ak stil study kat uitm melake and now my life has already change...aku da continue study kat uitm shah alm but 1think yg agak memeningkan kepale bile we all terdedah kpd satu penyakit pown pembawe dr binatang gak,,,just nie laen ckt bntg nyer...nyamuk aedes....denggi....aku disyaki menghidap penyakit nie beberape hari yg lps...time tu tuhan jer yg tau betapa takut nyer aku tok tempuh segale bnde tue....but alhamdulillah....after check all the imprtnt thing aku just terkene demam panas...

kenape mesti sakit@demam?? kite akan merase demam bile ade bakteria2 yang merbahaya masuk kedalam tubuh badan kite yang xberape nak kuat nie. according to Koen, sel darah putih detact bakteria berbahaya and try to melumpuhkan bakteri itu, dengan melepas berbagai jenis protein bernama cytokine. Beberapa macam cytokine mengakibatkan terbentuknya senyawa-senyawa prostaglandin. Hypothalamus di otak sangat peka akan prostaglandin ini, sehingga mengirimkan singnal ke seluruh tubuh untuk menaikkan suhu. all of this nie adalah utk mempercepat proses metabolilsme, atau menggetarkan otot-otot (menggigil) untuk menimbulkan panas yang berlebih.

so, marilah kite jage kesihatan kite and hindarkan dri dr terkene segale penyakit yang mmg sangat merbahaye....kepesatan penyakit zaman sekarang merebak mmg sangat laju seiring gan kepesatan dunia yang tanpa batasan ni until penyakit pown xkenal batasan, sesiapa yang masih bodoh and lalai dgn masalh kesihatan adalah insan yang paling rugi kerana korang akan menyediakan kerande bagi dri sendri even sure setiap manusia akan kembali kpd pencipta-NYA but at least kite hindar lah dri kite dr penyakit yang boleh membawe maut. sekian dr atin fiqa....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...