fiqa manap

My photo
anak jati banjar sg.besar,tp syg SPM tak wujud subjek ni.kalau ada aku jamin A dlm tangan.masscomers.dan aku budak hebat.kau??haha;p

Thursday, December 15, 2011

jiwa dan hati manusia itu ibarat ikan di lautan.semasin masin air laut pun masih tidak mampu untuk memasin kan ikan itu.tetapi apabila ikan itu sudah mati.secubit garam pun sudah cukup untuk memasinkan ikan itu.dan kalau letak bercubit cubit garam,ikan pekasam lah hasil nya..heeeee

moral nya
JANGAN BIARKAN JIWA DAN HATI KITA MATI






ps:sebagai seorang sahabat, aku sentiasa mendoakan kau kembali kepada dirimu yg dahulu.

Wednesday, November 16, 2011

banyak sangat orang kecewa.dussshh dussshhh






#TADAH TANGAN BANYAK KAN DOA.ITU SAJA#


hati

memang payah nak jangka apa ada dalam hati.

2+1=3
tapi kene tolak 1

sbb takdir hanya menyatukan
"dua"

Sunday, August 21, 2011

ragam manusia tatkala puasa

kali ini saja mau cerita pasal puase.mgkn ad suare suare yg kate sudah lmbt bru nk update pasal puase.tp aku mmg saja.mahu melihat dgn mata kple dahulu ragam ragam manusia berpuase baru aku mau tulis ini cerita.

bagi aku puase itu mudah.yup!mudh bg yg mmg dah terdidik dr cenonet lg utk berpuase.tp bg sesetan bnde tu sgt susah.opsss MAAF,aku salah,bukn sesetan tp sesetengah......

haaaa.aku langsi kan?tp kau yg x puase tu ap crte?yeee.mungkin itu antre kau dgn ALLAH SWT tp sebagai manusia kita masing masing memegang amanah ALLAH.kau ingat tu,TAK SALAH kalau menegur bnde yg memang ketara SALAH.

tiap tiap masa bg alsan mudah

ehh,,aku lupa sahur lah!
ehh,,aku lupa baca niat lah!
ehh,,aku ad penyakit,xblh puase lah!


cehhh....kenapa kau tak bg alasan yg kau x SEDAR yg diri kau dah WAJIB puase lah!!!!

bab itu kau kurang sedar,tp mulut sentiasa berkata

umur aku ni dah wajib kahwin ni!!umur aku ni dah ptt ad pasangan sehidup semati ni!!!ylahh.bende baik x blh d lengah lengah kan...aku kene segera kan....kita kan dalam Islam di saran mendirikan rumah tangga sekira nya kita yakin kita mampu melaksanakan

ehhh,tahu plk bnde baik x boleh d lengah kan.habis tu!kau fikir puase ni bnde jahat ke?aduhhhh.manusia manusia....terlalu sgt mengikut mana yg kita suka.hingga paksi pun lari entah ke mana.ingat agama kita tak pernah menyusah kan umat nya.

contoh mudah yg org sllu kate agama Islam tdk memaksa para muslimah memakai tudung tetapi menyuruh mereka menutup aurat.jadi kau boleh tutup aurat tu ikut cara mana kau suka.berselimut,berselubung, atau sebagai nya.mudah bukan????tiada apa yang susah tentang agama kita.bersyukur lah di lahir kan sebagai seorg ISLAM.laksanakan apa yg di amanahkan.


sama sama lah kita memperingati sesama kita.mungkin bahasa aku kasar dan kurang kene.ampun maaf di pinta.SELAMAT MENJALANI 10 MALAM TERAKHIR PUASE.wasalam;)




Saturday, August 20, 2011

segmen:blog gua berat tak

sudah mati akal mau tulis tulis ap mlm ni.tiba tiba rase terpikat hati mahu menjerumuskan diri ke dalam segmen ini.segmen pertama yg aku joint sepanjg ber blog ini.





sapa yg rase mau turut menjerumuskan dr mcm ak dlm segmen ni,blh klik kat link atas tu.jom jom..kita tgk kutukan mahupun saranan drpd blogger blogger yg lain.chill yooo;p

Thursday, August 18, 2011

entry kali ni aku gegar otak mahu ltk title ap.buka hati,buka mata,buka telinga,tutup dada!hayati setiap kata kata....................................





ak mls upload video tu,jd utk memudahkan kerja klik sini utk lihat

Wednesday, August 17, 2011

aku wanita yg *sweet*




berkorban apa saja.harta atau pun nyawa.

ohhhh,bagi aku tu x cukup sweet nak lawan ke sweetan ak ni lagi.ak pun xtau apa pasal aku rajin sangat wat bende ni.aku sendiri kurng percaya yg aku ni boleh diklasifikasikan dalam golongan awek awek yg sweet.haktuiiiiii........sumpah ak bg kebenaran utk korng menganjing aku!haha;p

kad ni aku wat special utk org yg ak rasa dia special utk aku.tu bg pihak aku lah.pihak dia aku xtau.ntah2 aku ni ala ala adik dia jer kot.ak jer perasan lbh [konon mcm drama drama melayu skrg,lelaki bajet macho anggap perempuan yg rapat dgn dia macam adik.semua production nak wat stok cerita mcm tu.bodoh jer. -_- ]

jom tgk proses pembikinan kad yg x seberapa ni!!!xmau aku berkorban harta atau nyawa.50sen utk beli kertas buat kad ni aku mau lah.hahahaha.nasib kau lah dpt wanita yg *suwiiiiit* ni sayang;)

proses 1:mula ! aku maen tibai potong kertas ikut suka aku




proses 2: mula ! pun masih maen tibai gulung gulung kertas kasi penuh LOVE.




proses 3: mula ! tibai lagi buat love love .konon kreatif.........



proses 4: mula !lagi lagi tibai buat dialong ala ala comel n suwiiiit..ceeeeett!



haaaa.kan aku dah kabo!sweet kan aku?kau ada?haha;p

bye.








Tuesday, August 16, 2011

pemanasan global!!

serius ak ckp sini sekarang mmg panas.ak naek letih nak pakai losyen pemutih tpi tetap x mau putih.kecewa!tp nk wat gane?dah mmg ak kurang cerah.pakai ape pun camtu lah jgk.haha;p

nak crte pasal panas ni.ak ad satu care yg blh d gune.terpikir after ak lpk bilik je berpeluh.on9 dlm bilik jer berpeluh.tido dlm bilik jer berpeluh.aduhhhhh.....ni semua gara gara petir g sambar pokok tepi bilik aku.habis cahaya matahari terus menusuk kesegenap ruang bilik.

aku menggunekan satu kertas pemberian pkck ak ni.agak berguna lah.nama kertas ni ak mmg xtau tp after letak,bilik ak jadi sejuk jer!!nampak sangat menipu.OK!xlah sejuk tp xlah lg berbahang mcam sebelum sebelum ni.ak lpk blik mase matahari terpacak pun cool jer lg.peluh xda!!!haha

ak letak kertas ni atas tingkap bilik ak dan ak lekap kan kat tingkap tu terus.bilik mmg gelap xyah cerita lah.tp xpe.puas hati.bapak ak cakap kertas ni pemantul haba.bile haba kene jer kat kertas tu,ianya akan pantul blik haba tu ke luar.lbh kurng camtu lah kot.......

*aku ad gambar utk proses pemasangan tu!!!tp............(haaa kau!crik blik gmbr tu.ak ingt lg gmbr tu kt folder yg tu)teeeeetttttttt~~
bye

heeek

blog meriah dengan warna.yer!blog aku lah tu.kau ada?????










dah.senyap!ak heran lah sangat kan dgn warna warna kau tu.puiiii~~

Tuesday, July 12, 2011

nak yang manis jer;p

kalau lah ad SUGAR DADDY.hahaha;p



"nak sebijik boleh sayang............i xnak banglo or krte mhl2....i nk ni jer....i snggp berkorban ap sje utk u sayang..........."


hahahah..nsb baik xda daddy yg mns ni...if ad semua dah TERKORBAN.....mampu??????????;p


???

KORBAN kebahgiaan DIRI SENDIRI untuk membahagiakan org lain.



entah lah.mls nk ckp pe lah : [

Wednesday, June 1, 2011

isu yg ****

bende xde pe pun..just tensian sbb charger lattop rosak....
tah pe2 tah isu nyer

Saturday, May 21, 2011

simpan

popo:ko x nak jual ker..serius xnak jual...mmg xnak ker...pasti ni...2000 lbh skit pun ak nak amik
fiqa:tak!
popo:ko pasti ke ni?
fiqa:sangat!
popo:alaaaahhh...aku beli kat ko..duit aku bg ko mampu beli yg lg up lah weh
fiqa:so???
popo:jual lah eh
fiqa:tak akan
popo:ko ingat ak maen maen ke nak beli ni?
fiqa:datu ko ingt ak maen maen ke x nak jual ni
popo:ahhhhh..lantak ko lah..tolak rezeki
fiqa:eh marah.haha=)


sampai bila bila pun aku akan simpan...aku tak akan jual...ingat ni"TIDAK AKAN JUAL".
benda ni dihadiahkan dari ibubapa kesayangan ak..sampai mati aku akan jaga.lagi lagi dia dah berbakti banyak pada aku dan tugasan tugasan aku sebagai pelajar=).

ada bukti bnde ni bnyk berbakti dan aku masih guna...pa bende nyer...ni ler dia..........klik klik

Friday, May 20, 2011

note for love

dear Hafizudin ,


you are my food...delicious food for my hungry heart... i'll dont love u back bcoz i'll love u forever. now......hungry heart have lots to eat.thank to be part of my life.muehx=)



berita

bermulanya cerita..........

aku bersama adik aku yg pling kecik ni dok lpk2 dpn tv..ak tgk berita dan dia wat home work..ye lah..drjh1..................................semangat lbh bab menulis2 ni....nak di jadikan crte nyer....ad satu berita ni si pemberita berkata
"padah mencuri TABUNG masjid,seorang lelaki dipenjara"

than...x semena-mena adik aku yg tgh khusyuk menulis ni mengeluarkan kata2 kalau orng umo 20 tahun ckp kita ptt hempab guna batu nisan..tp dek kerana adik aku ni kne tggu 13tahun lg nak menjangkau batas umo yg di tetap kan tu aku ase ap yg dy ckp ni sgt menarik....dan sangat lah comel..

"isshhh..apalah orng tu..tabung pun nak curik..amik lah kat rumah"

teeeeeettttt~~~
btl lah kan adik aku ckp....datu pemberita tu ckp padah mencuri TABUNG MASJID...drg xde plak ckp padah mencuri DUIT TABUNG MASJID"....(^-^)

cerita yg kedua pulak...

kat satu paper ni *******...mls lah ak nk mention paper mne...tajuk besar berita hari tu.HARUAN MAKAN ANAK...sekali lg.........adik aku yg comel sesgt ni berkata-kata....

"isshhh..apalah...ikan haruan ni makan anak dy pulak...makan lah bnde lain.."
sambil bertanya....."kakak!!!knpe ikan ni makan anak dia..dia dah lapar yer???"

ak pun ckp..."ohhh,,tu bapak rogol anak dy!!!!"

ehhh x...tu ayt monolog ak jer....giler ak nk ckp cmtu..xpasal2 adik aku pergi tnye bapak ak plak.......mase tu...ak xtau nk ckp per...just hanya mapu tersengeh mengalahkan kambing.......alahaiiiiiiiiiiii


ps:kpd kgkwn ak yg bce...lg2 dak broadcasting ke...publishing ke..journalism ke...ni korng kne alert ni...budak2 kecik skrg pun suka tgk berita...ayat kasi terang...baru sng depa paham...huhu...

Monday, March 7, 2011

sedar diri ini

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." - [Surah Al-Baqarah, 2: 216]

entry aku yg lps bila ku baca blik mmg agak kasar, tp hari ini aku jumpa satu ayat dalam surah al-baqarah yang membuat aku rasa segala yg berlaku pasti ada pokok pangkalnya.mungkin ketika itu insan yg aku sedang perkatakan mempunyai sebab musabab beliau buat perkara itu.walau ia memang menyakit hati ku kerana aku di persalahkan atas sbb yg tidak sepatutnya tp bila aku pikir blik mmg benar.bnde yg kita x suka dan benci mungkin akan jadi bnde yg pling baik dalam sejarah hidup kita.sapa tahu......waulahhualam bissawab.

insyaALLAH, dgn segala kekuatan yg ada aku tempuh bnde ni..dan kau....kau pun sudah baca entry sblm ni...aku minta maaf kerana agak keterlaluan dalam berbahasa.trs trg aku katakan aku tidak kedekut ilmu di dada, tp tolong jgn d hina. sama-samalah kita membantu mana yg terdaya.semoga hubungan yg terjalin berbelas lama nya utuh terpelihara.

salam.salam.salam=)

Sunday, March 6, 2011

jika x suka jgn baca.sumpah aku x paksa.

kau rasa kau dah cukup bagus mungkin untuk menuding jari sana sini.kau rasa kau dah cukup matang mungkin untuk bermegah sana sini.kau rasa ilmu kau dah cukup tinggi untuk kau berdebat bodoh sana sini.dan aku pasti kau rasa iman kau dah cukup untuk kau berdepan dengan Illahi dan kerana rasa cukup cukup inilah kau suka pandang manusia manusia lain d hujung kaki.

eh mungkin aku silap kerana menulis entry ni dgn kata hati.hati yg panas.suka hati pd yg terasa.aku menulis bukan untuk menyedap mata dan kata.aku menulis ikut apa yg aku rasa.

kau kau kau jika x suka jgn baca.sumpah aku x paksa.


Tuesday, February 22, 2011

hati oh hati

IKUT HATI MATI

betul? jd mau ikut ap? ikut yg mana? hidup kita mmg x semudah yg di sangka. kalau hidup ni mudah baik kau duduk diam dalam almari. sebab, kalau mahu yg mudah saja ap yg kau akn dpt dlm hidup. nothing...nothing!! zero, kau lah manusia paling rugi seantero dunia.

kenapa aku berani ckp. sebab, aku dah lalui.hoiiiiii!!semua benda kau anggap mudah,petik jari semua tertadah.hujung2,sendiri yang terngadah. bru dpt masalah dah mengalah.subhanaulah, rugi nya hidup kalau semua bnde kita anggap mudah.

JANGAN!!JANGAN sesekali kita pikir kita yang terbaik.org lain blh bla. jangan ambil kisah.tolak yang lain jauh.sumpah,kita akan jatuh!!!!

sorng kawan aku ad bg satu kata hikmah!akan aku ingt smpi kesudah.mmg.ayt dia bukan menyelesaian utk semua masalah tapi aku rasa aku lbh berkhemah.

"DUDUK DIAM CARI HATI KECIL"

ehh kau yg memberi kata,dgr sini...sumpah aku suka...tegas kau buat aku bagun dr lena...kau tahu kau siapa...tegur ak kalau2 aku leka...aku budak hingusan yang tak pernah tahu erti sebenar dunia. tp aku bangga,kau ada!kurang2 boleh herdik aku di kala aku lena dan leka. pe2 pun macam kau kata,semua bermula dr saya.fatin syafiqa.=)

Monday, February 21, 2011

OH TIDAK 2

lame x jenguk ini blog.ini entry mau tulis sikit saja.buah hati sudah kembali.sudah jaga.syukur alhamdulillah.

bukan bagus mana buah hati ini tapi sangat berguna.
ACER ASPIRE 4730z.









Sunday, February 13, 2011

oh tidak

ok ok ok.mai baca ak mau tulis.ini blog mungkin akan sepi seketika sementara buah ati aku sedar dari lena nya.

sumpah aku cakap semua bnde jadi x kena.

















(will be continue:next entry)

Friday, February 11, 2011

petang-petang


ok ok ok.hari ni boleh gile tanpa aktvti.so dah decide nak lepak cuci mata cuci telinga kat sni.
jom jom jom=))

nerdy of me


ok ok ok.aku nak kurngkan nakal.
kurang kacau orang.
mau sakat sikit-sikit saja.

Thursday, February 10, 2011

PICTA

Ok ok ok.ak nak cite kat sni yg aku DULU mmg kurng meminati bidang2 photo ni but dek kerana aku dah bljr pasal photo aku try tok usha jiwa aku mne lah tau ade terselit rase taksub kat photogrph.and finally aku dgn rase pasti mengatakan yg sbnr nyer jiwa ak ad jiwa itu!!


1.campur-campur=)











2.limited depth of field





3.potrait


4.panning


Gambar ni antre gmbr yg aku amik.most of my picture is all about nature.ak suka bermain dgn cahaya but at the same time its show something yg dark.ak xtau nape but maybe itu jiwa aku.satu yg pasti aku ‘syg’ pada bnde keliling aku tp ak masih cari sesuatu yg terlindung disebalik ‘syg-syg’ tu.

aku akui, aku mmg tau sikit cre nk wat panning,extended,limited,slow or fast shutter but kelemahan aku tok crik angle.lemah.lemah.lemah.

But for now ak try tok berjinak balik dgn membelai kembali kmre aku.sudah lame BELIAU duduk dalam beg dipelusok bucu almari aku.


Hey u!!its time for u=)

sila abaikan kelibat yob,traa dan siku fendy atau wrna gilang gemilang icity,focus pada bulatan=)


Wednesday, February 9, 2011

226 3A "ber-click-click"


jom....jom.....jom tengok!!!





kali ini kami bergambar lagi.budak class aku mmg semua giler kmre.kali ni kmi bergambar kat masscomm square and keliling fac masscomm.even panas tp xpe.demi gambar kami sanggup=))


posing dulu sebelum photo shoot yg sebenar.tgk gaya fendy...cover perut mungkin,huhu but still macho di situ ye=)


dalam berpuluh gambar yg kami dok amik semalam gambr ni paling aku suka..*sila lihat kaki aku di situ.agak panjang yer.yehhhh...aku makin tggi*.hahahaha



gambar ni plak konon2 macam tggu bas.abg yg soh tu pun agak2 lah kan..ad ke tgh tggu bas dy boleh suruh kami senyum and happy.nampak sgt menipu (usop hantu mak lmh blik rmh,2011)





haaaa,,ni jlah gambar2 yang aku mampu nk upload kat sni.gambar2 yang lain masih kat abg tu lagi.gambar2 ni pun aku curik kat fb orng..hahaha..bdw photo shoot semalam best.

MC226 3A letttttttoooppp...wah gitu!!!!=)


3 idiot


cerita ni bagi kesan dalam jiwa.maybe aku lambat skit bab movie hindi ni so bru nk layan movie ni.but sumpah cakap story line boleh wat jiwa aku bergetar.

bg certain people drg akan pikir kawan ni apalah sangat but bg aku they is everything not nothing.bile susah drg sure ade.cerita ni wat aku sedar lbh lg erti kawan.kawan yang sebenar!!=)

eh kau

langsi tak langsi lah jugak mulut kau ni wahai teruna.rimas lah aku.ak bawak moto kau kate aku rempit!!
eh kau,buka minda buka mata buka hati tutup dada, ak bukan rempit tapi ak bawa moto.salah ke perempuan bawak moto.ak rase aku bukan maen lagi comel bwk scooter aku tu kau kate aku rempit.hahaha..
tapi its ok!!!kau kate aku rempit yg pntg ak masih wanita melayu islam yang mengamalkan amalan islam aku.
kau mulia kan....ade kereta...ade awex...ade duit..ade *****,tp mne paksi kau??budaya kau??amalan kau??
ehhh,,aku bukan spe2 nak mengata kau!!tp tolong lah,xpayah nak menyebok hak aku.parents aku x MAMPU nak belikan aku KERETA. so aku dengan scooter aku jelah.aku syukur.ALHAMDULILLAH.

rimas.rimas.rimas.

but its ok.

SALAM.SALAM.SALAM=))

Friday, February 4, 2011

gadis korea

title sikit pnye hot..tapi sumpah aku katakan di sini entry ni bukan cerita pasal porno si gadis korea.hahaha..but this time ak nk cite pasal bedak sejuk..

BEDAK SEJUK!!
kosmetik jenis ni dari zaman moyang2 aku dulu dah wujud,,orng dlu muka putih dr orng2 korea tu sbb pakai bedak sejuk jer..mase zaman tu x wujud pun lagi simply siti lah,,maybeline lah,,silky girl lah,,yang ada hanya lah bedak sejuk.tp muka nenek moyang kita still hot dan letop jer even drg just gune bnde tu,,

harge brg ni xyah cakap lah,,jual 100 tin kosng coca cola dapat lah dah,,x habis pun 5rnggt sng cite if nk beli...tu zaman skrg,,zaman dlu xsoh ckp lah(mmg ah x ckp,dah aku tulis,mereng!!haha)

ok..jom ikut pengalaman pengguna yg setakat ni x sampai sebulan pun lagi menjadi peminat setia yang pasti menempek kan bahan putih itu kemuka nya setiap malam.

PENGALAMAN 1
atin:alhamdulillah...gatal2 muka makin hilang..saya pun rase semakin hot(berkate sambil menjeling manis)

PENGALAMAN 2
fiqa:ianya terbaik...xsampai sebulan guna jerawat mati lah..jimat duit..xpayah guna tia amelia lagi=))

PENGALAMAN 3
fatin syafiqa:no komen...just tggu dan lihat hasil nya.


sumber gambar:mr google



bedak sejuk ni pun berguna untuk melayan perangai mentah warga malaysia pada masa kini terutama nya golongan remaja..bukan saja baik utk muka tetapi sbgi bahan hiburan kpd sesiapa saja yang pandai mengaplikasikan nya terutama wanita2 atas jotun..

btl...xtipu!!!setiap rumah kene ada bedak sejuk ni...insyaallah perompak pun cabut sebab terkejut tgk wajah yg terlampau putih..jimat lagi duit,,xpayah nak beli cctv lagi dah=))

btl...xtipu!!!setiap rumah kene ada bedak sejuk ni...bile rasa bosan
dan ingin menyakat just tempek kan ke muka,tutup lampu dan sergah mangsa anda...insyaallah anda terhibur..haha




bukti perangai mentah warga malaysia=))



santau muzik

idea nk bebel utk entry ni mmg xde...tp aku nak tegaskan kat sni yg aku fall in love..ulang taep*FALL IN LOVE*

percaya????

sebelum ni mmg aku dah start melayan mamt ni..pagi...malam...nk tidur pun aku layan but stil x fall in love lagi lah mase tu,,just layan gitu2 jer..
tp kli ni ak surrender...ye aku mengaku...kau wat aku cair!!!24hours pun aku mampu layan kau..ye ak mampu..ulang taep*MAMPU*



MAMPU aku di situ bermaksud mampu melayan lagu2 depa ni...sumpah leleeeeeeeeeeeh=))




sumber gambar:mr google

perang dan serang

aku hebat,kau hebat,semua orng hebat.tp MEREKA-MEREKA lagi hebat!!
sumpah aku kagum...mereka orng kental...mereka orng kebal...mereka kata serang bila si hanjeng seru perang=)

SELAMAT MAJU JAYA.TERIMA KASIH.DAN TAHNIAH WIRA2 NEGARA=))





aku bangang

ok,bukan mau kata apa..tapi aku rimas mahu hias2 letak langsir carpet bunga2 bagai kat blog aku.

ak malas...nampak bangang...x cool...bajet sempoi...meh ak bidas "SUKA AKU LAH".mata aku,hati aku,jiwa aku,tgn aku,kaki aku...

x suka boleh jauh.xde hal!

salam salam salam=))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...