fiqa manap

My photo
anak jati banjar sg.besar,tp syg SPM tak wujud subjek ni.kalau ada aku jamin A dlm tangan.masscomers.dan aku budak hebat.kau??haha;p

Sunday, August 21, 2011

ragam manusia tatkala puasa

kali ini saja mau cerita pasal puase.mgkn ad suare suare yg kate sudah lmbt bru nk update pasal puase.tp aku mmg saja.mahu melihat dgn mata kple dahulu ragam ragam manusia berpuase baru aku mau tulis ini cerita.

bagi aku puase itu mudah.yup!mudh bg yg mmg dah terdidik dr cenonet lg utk berpuase.tp bg sesetan bnde tu sgt susah.opsss MAAF,aku salah,bukn sesetan tp sesetengah......

haaaa.aku langsi kan?tp kau yg x puase tu ap crte?yeee.mungkin itu antre kau dgn ALLAH SWT tp sebagai manusia kita masing masing memegang amanah ALLAH.kau ingat tu,TAK SALAH kalau menegur bnde yg memang ketara SALAH.

tiap tiap masa bg alsan mudah

ehh,,aku lupa sahur lah!
ehh,,aku lupa baca niat lah!
ehh,,aku ad penyakit,xblh puase lah!


cehhh....kenapa kau tak bg alasan yg kau x SEDAR yg diri kau dah WAJIB puase lah!!!!

bab itu kau kurang sedar,tp mulut sentiasa berkata

umur aku ni dah wajib kahwin ni!!umur aku ni dah ptt ad pasangan sehidup semati ni!!!ylahh.bende baik x blh d lengah lengah kan...aku kene segera kan....kita kan dalam Islam di saran mendirikan rumah tangga sekira nya kita yakin kita mampu melaksanakan

ehhh,tahu plk bnde baik x boleh d lengah kan.habis tu!kau fikir puase ni bnde jahat ke?aduhhhh.manusia manusia....terlalu sgt mengikut mana yg kita suka.hingga paksi pun lari entah ke mana.ingat agama kita tak pernah menyusah kan umat nya.

contoh mudah yg org sllu kate agama Islam tdk memaksa para muslimah memakai tudung tetapi menyuruh mereka menutup aurat.jadi kau boleh tutup aurat tu ikut cara mana kau suka.berselimut,berselubung, atau sebagai nya.mudah bukan????tiada apa yang susah tentang agama kita.bersyukur lah di lahir kan sebagai seorg ISLAM.laksanakan apa yg di amanahkan.


sama sama lah kita memperingati sesama kita.mungkin bahasa aku kasar dan kurang kene.ampun maaf di pinta.SELAMAT MENJALANI 10 MALAM TERAKHIR PUASE.wasalam;)




Saturday, August 20, 2011

segmen:blog gua berat tak

sudah mati akal mau tulis tulis ap mlm ni.tiba tiba rase terpikat hati mahu menjerumuskan diri ke dalam segmen ini.segmen pertama yg aku joint sepanjg ber blog ini.





sapa yg rase mau turut menjerumuskan dr mcm ak dlm segmen ni,blh klik kat link atas tu.jom jom..kita tgk kutukan mahupun saranan drpd blogger blogger yg lain.chill yooo;p

Thursday, August 18, 2011

entry kali ni aku gegar otak mahu ltk title ap.buka hati,buka mata,buka telinga,tutup dada!hayati setiap kata kata....................................





ak mls upload video tu,jd utk memudahkan kerja klik sini utk lihat

Wednesday, August 17, 2011

aku wanita yg *sweet*




berkorban apa saja.harta atau pun nyawa.

ohhhh,bagi aku tu x cukup sweet nak lawan ke sweetan ak ni lagi.ak pun xtau apa pasal aku rajin sangat wat bende ni.aku sendiri kurng percaya yg aku ni boleh diklasifikasikan dalam golongan awek awek yg sweet.haktuiiiiii........sumpah ak bg kebenaran utk korng menganjing aku!haha;p

kad ni aku wat special utk org yg ak rasa dia special utk aku.tu bg pihak aku lah.pihak dia aku xtau.ntah2 aku ni ala ala adik dia jer kot.ak jer perasan lbh [konon mcm drama drama melayu skrg,lelaki bajet macho anggap perempuan yg rapat dgn dia macam adik.semua production nak wat stok cerita mcm tu.bodoh jer. -_- ]

jom tgk proses pembikinan kad yg x seberapa ni!!!xmau aku berkorban harta atau nyawa.50sen utk beli kertas buat kad ni aku mau lah.hahahaha.nasib kau lah dpt wanita yg *suwiiiiit* ni sayang;)

proses 1:mula ! aku maen tibai potong kertas ikut suka aku




proses 2: mula ! pun masih maen tibai gulung gulung kertas kasi penuh LOVE.




proses 3: mula ! tibai lagi buat love love .konon kreatif.........



proses 4: mula !lagi lagi tibai buat dialong ala ala comel n suwiiiit..ceeeeett!



haaaa.kan aku dah kabo!sweet kan aku?kau ada?haha;p

bye.








Tuesday, August 16, 2011

pemanasan global!!

serius ak ckp sini sekarang mmg panas.ak naek letih nak pakai losyen pemutih tpi tetap x mau putih.kecewa!tp nk wat gane?dah mmg ak kurang cerah.pakai ape pun camtu lah jgk.haha;p

nak crte pasal panas ni.ak ad satu care yg blh d gune.terpikir after ak lpk bilik je berpeluh.on9 dlm bilik jer berpeluh.tido dlm bilik jer berpeluh.aduhhhhh.....ni semua gara gara petir g sambar pokok tepi bilik aku.habis cahaya matahari terus menusuk kesegenap ruang bilik.

aku menggunekan satu kertas pemberian pkck ak ni.agak berguna lah.nama kertas ni ak mmg xtau tp after letak,bilik ak jadi sejuk jer!!nampak sangat menipu.OK!xlah sejuk tp xlah lg berbahang mcam sebelum sebelum ni.ak lpk blik mase matahari terpacak pun cool jer lg.peluh xda!!!haha

ak letak kertas ni atas tingkap bilik ak dan ak lekap kan kat tingkap tu terus.bilik mmg gelap xyah cerita lah.tp xpe.puas hati.bapak ak cakap kertas ni pemantul haba.bile haba kene jer kat kertas tu,ianya akan pantul blik haba tu ke luar.lbh kurng camtu lah kot.......

*aku ad gambar utk proses pemasangan tu!!!tp............(haaa kau!crik blik gmbr tu.ak ingt lg gmbr tu kt folder yg tu)teeeeetttttttt~~
bye

heeek

blog meriah dengan warna.yer!blog aku lah tu.kau ada?????










dah.senyap!ak heran lah sangat kan dgn warna warna kau tu.puiiii~~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...